Luftige og bløde luciaboller med fuldkorn. De safrankrydrede luciaboller stammer fra Sverige, hvor de kaldes lussekatte, og serveres traditionelt på Luciadag den 13. december. Nyd de flotte gule og aromatiske boller med lidt smør.
Du skal bruge (12 stk.):
Dej
10 g havregryn
½ dl kogende vand
0,5 g safran
2¼ dl lunkent vand
25 g gær
50 g sukker
½ tsk. salt
½ dl smagsneutral olie (fx rapsolie)
300 g hvid hvede fuldkornsmel
200 g hvedemel
Pensling og pynt
1 æg, sammenpisket
24 rosiner
Sådan gør du:
Kom havregryn i en lille skål og hæld kogende vand over. Lad havregrøden afkøle let.
Stød safranen fint i en morter.
Hæld det lunkne vand i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt havregrød, stødt safran, sukker, salt, olie og mel. Ælt dejen godt sammen i 10 minutter på maskine eller i hånden, til du har en blød og glat dej. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 1 time.
Del dejen i 12 stykker (på ca. 75 g) og tril dem til S-formede boller.
Læg luciabollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad luciabollerne hæve tildækket i ca. 30 minutter, til de har dobbelt størrelse.
Pensl luciabollerne med æg, pynt med rosiner og bag dem ved 200° C (varmluft) i ca. 15 minutter.
Flyt luciabollerne over på en bagerist, og lad dem køle af.